Zabezpečenie vzdialeného prístupu

Manažment oprávnení

Dôležitú úlohu pri využívaní vzdialeného prístupu hrá tiež manažment oprávnení. Customer Monitor disponuje robustným systémom oprávnení, ktorý zabraňuje neoprávnenému vzdialenému prístupu. Oprávnenia je možné prideľovať jednotlivým operátorom alebo skupinám. Na druhej strane, aj samotní užívatelia si môžu nastaviť potvrdzovanie pripojenia pri vzdialenom prístupe operátora.

Obrázok: Vstup do nastavení používateľov
Obrázok: Priame priradenie oprávnení na vzdialený prístup pre operátora
Obrázok: Vstup do nastavení skupín
Obrázok: Priradenie oprávnení na vzdialený prístup pre skupinu operátorov

TIP: Pre minimalizáciu zložitosti nastavení odporúčame vytvoriť si skupiny s príslušným typom oprávnení a do nich následne priraďovať operátorov. V prípade výmeny pracovníka si tak ušetríte množstvo práce a zároveň sa zlepší váš celkový prehľad o oprávneniach.

Dôležité je uvedomiť si mechanizmus „dedenia“ vlastností objektov, uplatnený v celom CM a teda aj v oprávneniach, pri vytváraní nových objektov. Pri vytvorení nového objektu sa skopírujú nastavenia z nadradeného objektu, v súlade s hierarchiou Správcovská spoločnosť – Zákazník – Počítač. To znamená, že ak vytvárate nového zákazníka, kopírujú sa nastavenia zo správcovskej spoločnosti a ak ste zaregistrovali nový počítač, prevezmú sa nastavenia od jeho spoločnosti (zákazníka).

Ochrana pred neoprávneným prístupom

CM Remote má zabudovaných viacero mechanizmov na ochranu pred neželaným/neoprávneným prístupom:

  1. Zo strany správcu: Udeľuje oprávnenia na uskutočnenie pripojenia jednotlivým CM Technikom. Môže nastaviť, aby pripojenie vždy musel potvrdiť používateľ.
  2. Zo strany používateľa PC: Sám používateľ si môže nastaviť v Tray menu C-Monitora povinné potvrdzovanie pripojenia, ktoré CM Technik nemôže vypnúť z CM servera. Upozornenie: Túto funkciu môže CM Administrátor zákazať.
  3. Notifikácia pripojenia: Pri každom spojení sa na počítači zobrazí „bublinka“ s oznámením o novom vzdialenom prístupe.
Obrázok: Nastavenie pre potvrdzovanie vzdialeného prístupu

Deaktivácia možnosti zapnúť potvrdzovanie vzdialeného prístupu

Predvolene má každý používateľ možnosť nastaviť si potvrdzovanie vzdialeného prístupu (obrázok vyššie). Ak je táto možnosť zapnutá, pri pokuse CM Technika o pripojenie k počítaču musí používateľ vzdialený prístup potvrdiť.

Administrátor môže deaktivovať možnosť zapnúť potvrdzovanie vzdialeného prístupu na strane používateľa. Nastavenie tak z C-Monitor klienta zmizne.

Nastavenie je dostupné od verzie C-Monitora 3.2.806.1 a len pre používateľov s úrovňou prístupu CM Administrátor.

Nastavenie nájdete v časti C-Monitor client -> C-Monitor settings.

Obrázok: Deaktivácia možnosti zapnúť potvrdzovanie vzdialeného prístupu na úrovni počítača

Nastavenie je možné nakonfigurovať aj na úrovni spoločnosti v časti Companies -> Settings.

Obrázok: Deaktivácia možnosti zapnúť potvrdzovanie vzdialeného prístupu na úrovni spoločnosti